Dom pod lasem


typ: dom jednorodzinny
miejsce: Nowa Wieś Zbąska
autorzy: Ewa Pobudejska
faza: projekt budowlany
czas: maj 2017
powierzchnia: użytkowa: 140m2
kubatura: 650 m3


Nowa Wieś Zbąska jest malowniczo położoną miejscowością na Pojezierzu Wielkopolskim pomiędzy dwoma jeziorami oraz ze wszystkich stron otoczoną lasami. W takim sąsiedztwie znajduje się 25 arowa działka, na której został zaprojektowany parterowy dom dla młodego małżeństwa. Jest to nieduży budynek zaprojektowany bardzo pragmatycznie i ekonomiczne, ale jednocześnie tak żeby maksymalnie wykorzystać potencjał jaki niesie ze sobą otoczenie. Prosta zdecydowana bryła budynku kontrastuje z miękką zielenią sąsiadującego lasu i łąk, jednocześnie otwierając się na nią dzięki dużym przesuwnym przeszkleniom, dzięki którym zaciera się granica między wnętrzem i zewnętrzem. Budynek okala długi narożny drewniany taras, z którego jest wyjście z salonu, jadalni i obu sypialni. W budynku przewidziano również część gospodarczą z osobną toaletą i wejściem.


Apteka Oławska


typ: lokal handlowy
miejsce: ul. 3 Maja, Oława
autorzy: Ewa Pobudejska, współpraca: Katarzyna Malinowska, Anna Kiełbus
faza: realizacja
czas: 2013-2014
powierzchnia: 131m2
kubatura: 393 m3


Apteka znajduje się w lokalu zlokalizowanym na parterze nowego budynku mieszkalno - usługowego przy jednej z głównych ulic
w Oławie. Zadanie projektowe polegało na stworzeniu koncepcji oraz projektu budowlanego apteki w zaadaptowanym lokalu. Konieczne było spełnienie wymagań przepisów farmaceutycznych oraz uzyskanie pozwolenia na budowę i użytkowanie oraz zgody Inspektoratu Farmaceutycznego na prowadzenie apteki.


Mieszkanie 64m2


typ: projekt wnętrz
miejsce: Zielona Góra
autorzy: Ewa Pobudejska,
faza: projekt wykonawczy
czas: 2017
powierzchnia: 64 m2
kubatura: 160 m3


Mieszkanie znajduje się na trzecim piętrze w nowo wybudowanym deweloperskim bloku na osiedlu w południowej części miasta.
Przeznaczone jest dla pary aktywnych młodych ludzi oraz ich równe aktywnego psa, dlatego zostało zaprojektowane bardzo funkcjonalne. Mieszkanie składa się z salonu połączonego z aneksem kuchennym
z wyjściem na duży balkon, sypialni, gabinetu, łazienki, schowka
i korytarza. Do mieszkania przynależy również mała komórka lokatorska, w której mieszczą się jedynie 2 rowery, dlatego wnętrze mieszkania zostało tak zaprojektowane, żeby uzyskać maksymalnie dużą i jednocześnie nie rzucającą się w oczy powierzchnię przechowywania na różnego rodzaju sprzęty. Mieszkanie ma ekspozycję wschodnią, zatem popołudniami nie jest zbyt jasne, dlatego w mieszaniu zastosowano dużo bieli, a żeby je ocieplić wprowadzono elementy z jasnego drewna. Charakteru nadają czarne dodatki.


Budynek Sanitarny


typ: budynek publiczny
miejsce: aleja Roguckiego, Płock
autorzy: Ewa Pobudejska
faza: koncepcja konkursowa
czas: maj 2016
powierzchnia: zabudowy: 100 m2
kubatura: 300 m3


Projekt powstał jako efekt udziału w konkursie architektonicznym organizowanym przez firmę Koło, która co roku organizuje konkursy architektoniczne na zaprojektowanie toalet publicznych wraz
z funkcjami towarzyszącymi w różnych miejscach Polski, w zupełnie różnych kontekstach przestrzennych. Tym razem było to typowe dla Polskiego krajobrazu miejskiego osiedle bloków z wielkiej płyty
w Płocku. Wolnostojący Sanitariat zlokalizowany jest na przecięciu kilku ciągów pieszych w okolicy jednej z głównych tras spacerowych

w Płocku czyli Alei Roguckiego. W budynku budynek oprócz funkcji toalet i pomieszczenia dla matki z dzieckiem znajduje się również strefa odpoczynku, stojaki rowerowe, automaty vendingowe oraz elektroniczny panel dotykowy z informacjami o Płocku. Prosta forma budynku nawiązuje do modernistycznej architektury osiedla. Natomiast materiały takie jak panele ze szkła matowego na stalowej podkonstrukcji czy okładzina drewniana z cienkich desek nadają mu lekkości.


Budynek mieszkalno-usługowy


typ: mieszkalno-usługowy
miejsce: Szczecin
autorzy: Ewa Pobudejska,
faza: projekt koncepcyjny
czas: 2017
powierzchnia: 2740m2
kubatura: 4357 m3


Budynek składa się z 5 kondygnacji nadziemnych oraz 1 podziemnej. W części podziemnej znajdują się miejsca postojowe dla samochodów, pomieszczenia techniczne, gospodarcze, rowerownia oraz komórki lokatorskie.W części parteru od strony wschodniej znajdują się 3 lokale usługowe o łącznej powierzchni 312 m2. Pozostała część parteru oraz kolejne 4 kondygnacje zajmują lokale mieszkalne o powierzchni od 39m2 do 85m2. W sumie w budynku znajdują się 32 mieszkania. Do mieszkań zlokalizowanych w parterze przynależą ogródki, natomiast każde mieszkanie z wyższych kondygnacji ma przynajmniej jedną loggię o minimalnej powierzchni 5,2m2. Na ostatniej kondygnacji znajduje się wspólny rekreacyjny taras dla wszystkich mieszkańców.


Hala magazynowo-biurowa


typ: biura, przemysł, handel
miejsce: Bydgoszcz
autorzy: Ewa Pobudejska,
faza: projekt koncepcyjny
czas: 2017
powierzchnia: użytkowa 1220,9m2
kubatura: 919 072 m3


Budynek został zaprojektowany na potrzeby firmy handlującej oświetleniem. Składa się z parterowej części magazynowej, w której znajduje się hurtownia oraz 2 kondygnacyjnej części biurowej, w której znajdują się oprócz biur pomieszczenia socjalne, sala konferencyjna, strefa wejściowa wraz z ekspozycją produktów oraz pomieszczenia techniczne i gospodarcze. Zaprojektowano również strefę dostaw oraz parkingi dla samochodów osobowych oraz dostawczych.


Szeregowiec


typ: mieszkalne
miejsce: Szczecin
autorzy: Ewa Pobudejska,
faza: projekt koncepcyjny
czas: 2017
powierzchnia: 7 x 180m2
kubatura: 7x 540,3 m3


Inwestycja składa się z 7 modułów domów jednorodzinnych
z poddaszem użytkowym w zabudowie szeregowej. Wszystkie moduły posiadają w parterach zamykanie garaże, pomieszczenia gospodarcze. Do każdego domu przynależy ogrodzony przedni i tylni prywatny ogródek. Powierzchnia wydzielonych działek wynosi od 375-455 m2. Budynki są niepodpiwniczone.


Zespół oświatowy szkolno-przedszkolnych


typ: publiczne
miejsce: Warszawa
autorzy: Ewa Pobudejska
faza: koncepcja konkursowa
czas: 2017
powierzchnia: użytkowa: 10 248m2
kabatura: 56 384 m3


Teren, na którym zaplanowano budowę zespołu oświatowego znajduje się przy ulicy Jerzego Zaruby na spokojnym osiedlu Kabaty w warszawskiej dzielnicy Ursynów zaledwie kilkaset metrów od Lasu Kabackiego. Główna idea projektu wynika z obserwacji stylu życia współczesnych dzieci.

Coraz więcej czasu wolnego spędzamy w przestrzeniach zamkniętych, zamieniliśmy domy z ogrodem na bloki, boisko na fitness, spacer na facebooka. Te zmiany dotyczą również dzieci, dlatego główną ideą projektu stało się zapewnienie możliwie jak najlepszego dostępu dzieci do terenów zielonych.

Dzięki zwartej 3 kondygnacyjnej zabudowie udało się wykroić z małej działki o powierzchni zaledwie 6700m2 patio o powierzchni prawie 2000m2 z łatwym dostępem uczniów i przedszkolaków
z komunikacji ogólnej.

Patio nie służy tylko do zabawy na przerwie, zaprojektowano również specjalne miejsca do prowadzenia zajęć na zewnątrz oraz grządki do upraw edukacyjnych. Dla starszych dzieci funkcję te pełnią tarasy zlokalizowane na 1 i 2 piętrze. Strefa dla przedszkolaków i strefa dla uczniów zostały oddzielone od siebie zielenią średniowysoką, pozostała zieleń niska ma charakter łąkowy, zastosowano rośliny bezpieczne, dziko występujące w naszej strefie klimatycznej. Zaprojektowana zieleń ma na celu inspirować dzieci do zabawy
i sama stać się narzędziem.

Można ją zrywać i pleść wianki, buszować, wąchać i łapać motyle. Wspólna zabawa dzieci na świeżym powietrzu sprzyja również więziom koleżeńskim i rozwijaniu zdolności interpersonalnych.


Sala taneczna


typ: publiczne
miejsce: Włoszczowa
autorzy: Ewa Pobudejska
faza: koncepcja konkursowa
czas: 2017
powierzchnia: użytkowa: 418,10 m2
kabatura: 2930,56 m3


Projekt obejmował rozbudowę istniejącego modernistycznego domu kultury w miejscowości Włoszczowa o nową salę taneczną wraz
z zapleczem oraz zagospodarowaniem terenu zewnętrznego.

Zaproponowano prostą bryłę o 2 ścianach zewnętrznych
z mlecznego szkła umieszczoną w narożniku ulicy Wiśniowej
i Żeromskiego.

Większość zajęć tanecznych prowadzona jest popołudniami
i wieczorami, kiedy użytkownicy są po pracy lub po szkole.

Zastosowanie mlecznego szkła ma powodować efekt lampionu, który rozświetli i ożywi jedną z głównych ulic małej miejscowości pokazując jednocześnie rozmyte dynamiczne kontury tańczących postaci, zapewniając jednak anonimowość. Na dachu niższej części zaprojektowano taras połączony funkcjonalnie z zapleczem, na którym w sezonie letnim również mogą być prowadzone zajęcia.